> Live op de BBL markt 2019 #WERKT

Live op de BBL markt 2019 #WERKT

Van 14 tot 16.30 uur vult de Adventskerk zich met jongeren. In twee of drie grote golven komen ze binnen, op zoek naar een BOL-, BBL- of afstudeerstage, of naar een bijbaan. Naast het LeerwerkLoket en verschillende onderwijsinstellingen staan er bijna dertig werkgevers: van Avifauna tot de Jumbo en van opticien Ponsioen tot advocatenkantoor Teekens & Karstens. Allemaal klaar om met de jonge bezoekers in gesprek te gaan over de mogelijkheden om werk of een stage te vinden binnen de regio Alphen.

Een dag meelopen

Onder de bezoekers bevinden zich ook docente Mirthe Verheijen en vier van haar studenten. Ze komen van het MBO-Rijnland, een regionaal opleidingscentrum met met vestigingen in onder meer Leiden en Gouda. Daisy (net 16), Demi (net 17), Virgil (17) en Ivo (bijna 18) zijn net met school gestart: ze zijn pas een paar dagen bezig. Daisy wil graag iets in de horeca gaan doen: “Ik ben vandaag langs geweest bij Avifauna en Flora Party & Event. Ze gaan me terugbellen om de mogelijkheden door te nemen. En bij Avifauna mag ik sowieso een dag meelopen!” Ze lacht vrolijk.

Als je echt wilt, dan kun je het

Klasgenote Demi weet al precies wat ze wil worden: politievrouw te paard. Ze had vandaag graag gesproken met iemand van de politie, maar die zijn helaas geen marktdeelnemer. Ook Virgil heeft pech: zijn dromen gaan richting werken bij Defensie, maar hoewel die er vandaag zouden moeten zijn, is de stand leeg. Geen probleem volgens de studenten: “Dan halen we toch gewoon zelf iemand naar school die ons meer kan vertellen? Als je het echt wilt, dan kun je het.”

Foto’s en foodtrucks

De meiden verdwijnen in de photo booth waarin je gratis foto’s van jezelf kunt laten maken. Die booth is onderdeel van het forse register dat is opengetrokken om deze beurs aantrekkelijk te maken voor jongeren: er draait een live dj, er zijn visagisten van MBO-Rijnland die leerlingen opmaken voor een ‘sollicitatie make-over’, je kunt professioneel op de foto voor LinkedIn en buiten staat een foodtruck waar je gratis pizza kunt halen.

Boven het geluid van de dj uit klinkt op de achtergrond regelmatig een oproep voor de twee workshops die je vandaag kunt volgen - ook gratis. Deelnemers krijgen tips en trucs op sollicitatiegebied, kunnen advies inwinnen over stage- en bijbaancontracten en er zijn zelfs juristen die sollicitatiebrieven van de leerlingen nalopen op stijl en spelling.

Vandaag is er nog geen match

Veel bezoekers worden ook aangetrokken door de stand van de e-Sports Game Arena, waar je gratis kunt Mario-karten. Laura (26), event manager: “We bieden vandaag stageplekken aan voor marketing en event management. Op dit moment gaat het om mbo-plekken, maar we hebben vaak ook ruimte voor hbo-studenten. Vandaag zat er nog niet echt een match tussen, maar onze ervaringen met stagiairs zijn tot nu heel goed.”

Over #WERKT

#WERKT was onderdeel van de Week van het werk, georganiseerd door ondernemers, onderwijs en overheid binnen Alphen aan den Rijn. Deze drie stakeholders zetten met het thema Dichtbij Werkt in op dichter bij huis werken:  minder reistijd, meer tijd voor leuke dingen / sport / je medemens én versterking van het lokale bedrijfsleven. De Week van het werk vond plaats van 29 oktober t/m 2 november 2019. Kijk naar de superleuke aftermovie!: https://youtube.com/watch?v=Bqm3K0Mtp-M

Categorieën: 
Leerwerkloket:  Leerwerkloket Rijn Gouwe