> Succesverhaal 2: Geen oriëntatie op de arbeidsmarkt, gemiste kans!

Succesverhaal 2: Geen oriëntatie op de arbeidsmarkt, gemiste kans!

In september 2018 werd voor de derde maal de bustour "Gluren bij de Buren" georganiseerd. Een bustocht door de Oost-en West Achterhoek, waarbij acht werkgevers in verschilldende kansrijke sectoren bezocht werden. Iedere deelnemer kan bij de werkgevers binnen kijken, vragen stellen, netwerken en solliciteren op beschikbare passende vacatures. Een unieke dag met volop kansen!

Mevrouw heeft zich opgegeven voor deze dag en liet bij de kennismaking weten dat ze op zoek was naar werk in de zorg. Ze had al wat sollicitaties gedaan maar het was nog niet gelukt om ergens te starten. Haar voorkeur ging uit naar een BBL (werk-en leren) plek bij een werkgever. De dag begon bij een bedrijf in de horeca en schoonmaak. We vervolgden onze weg naar het bedrijf Verder in de Techniek. Met de versnelde praktijkopleiding van Verder in Techniek leert men hoe je machines kunt programmeren en besturen. Vervolgens gaat men acht weken op stage bij een van de bedrijven en als de versnelde praktijkopleiding met goed gevolg is doorlopen, dan ontvangt men een certificaat en kan men met een halfjaarcontract op zak gaan werken bij een leuk bedrijf in de regio. Mevrouw luisterde aandachtig naar het verhaal van de werkgever en er gebeurde iets. Mevrouw raakte enthousisast over het opleiden en werken in de techniek. Ze heeft haar CV bij de werkgever achter gelaten.

De dag vervolgde zich bij een bedrijf in de logistiek en in de zorg. Aangekomen bij het bedrijf in de zorg besefte mevrouw dat haar interesses in de techniek gewekt was en dat deze sector haar volop kansen kan bieden en toekomstbestendig is. Na de bustour liet mevrouw weten dat ze heel blij was dat ze toch was meegegaan, het liefst had ze zich op het laatste moment afgemeld omdat ze geen zin had om te gaan. Achteraf durft ze te zeggen dat ze blij is dat ze niet heeft afgebeld en toch is meegegaan met de bustour. Een week later is mevrouw op gesprek geweest bij het bedrijf Verder in de Techniek. Ze was nog steeds enthousiast. Na de kennismaking heeft zij een toelatingstoets moeten maken. Met goed behaalde resultaten mocht zij drie weken later starten met de opleiding. Mevrouw is inmiddels klaar met de opleiding en aan het werk bij een regionaal technisch bedrijf.

UIt dit verhaal blijkt maar weer dat een goede oriëntatie op de arbeidsmarkt essentieel is! Wanneer iemand bij voorbaat denkt dat het werk in een bepaalde sector of een bepaald beroep niet interessant of passend is, kan dit letterlijk een gemiste kans zijn. Zorg dat je je eerst goed informeert over het beroep, zoek vakliteratuur, ga in gesprek met mensen van de werkvloer, vraag of je een dag mee mag draaien, zoek informatie over dit beroep en wanneer je echt goed weet wat het beroep inhoudt kun je zeggen of het echt niet wat voor je is of dat het misschien juist zo interessant is dat het je een nieuwe toekomst biedt!